DRÄNERING

Vad är dränering?

Med dränering menas processen av att avleda fukt och vatten från t.ex. marken runt huset och husets källare. Stor mängd fukt bådar ofta inte så gott för mänskliga konstruktioner, och det gäller särskilt våra husgrunder. Varför? På grund av fuktskador och mögel som i sin tur leder till mer omfattande problem.

Att dränera huset är något man gör en gång, kanske två gånger (om man har otur), i livet. En dränering gör man när huset har såpass höga halter av fukt så att det skadar eller kommer skada husets grund.

Vem kan hjälpa dig med dränering i Kristinehamn?

Det kan vi göra. Nords Motor AB är en entreprenad som under flera år har hjälpt kunder med bland annat dränering. Vi är ofta på kunduppdrag i Kristinehamn och har idag ett gäng kunder i närområdet som tidigare anlitat oss för olika typer av projekt inom gräv- & markarbeten.

Om det är så att du befarar att en dränering bör göras, ta då kontakt med oss så att vi kan komma på ett kostnadsfritt besök där vi kan prata vidare och passa på att göra en lägesanalys.

Hur vet man om en dränering behövs?

 

Du behöver antagligen inte oroa dig om ditt hus är relativt nybyggt. Det finns fall där man illa tvunget har behövt göra en dränering även om huset är hyfsat nytt. Detta kan hända om det slarvats med vissa tekniker under processen där man byggt huset.

Men, om man har ett äldre hus, hur länge kan man då räkna med att den tidigare dräneringen ”håller”?
-Det är svårt att få ett exakt svar på detta. Vissa säger att en dränering är fullgod upp till 15 år medans vissa menar att en dränering kan göras först efter 30-45 år.

Tidsuppskattningen är dock bara en riktlinje, och man bör gå efter eventuella tecken som kan hittas på huset om det är dags för en dränering.

Tecken att ta på allvar

  • sSaker i källaren blir fuktiga efter en tid
  • sFärg börjar släppa från väggarna
  • sBubblor i tapeten
  • sUnken och/eller fukt-lukt
  • sKlimatet inomhus känns ”råare”